Kuveyt Anayasa Mahkemesi, parlamento seçimlerinin iptali için yapılan itirazları reddetti
Kuveyt Anayasa Mahkemesi’nin 6 Haziran parlamento seçimlerinin iptali için yapılan itirazları reddettiği bildiriliyor.
Kuveyt resmi ajansı KUNA’da yer alan habere göre, Anayasa Mahkemesi 6 Haziran seçimlerine itiraz başvurularını karara bağladı.
Mahkeme, seçimlerin iptaline, seçimlerin ardından kurulan yeni Meclis’in feshedilmesine ve yeniden sayılmasına yönelik 9 itirazı “hukuka uygun olmadığı” gerekçesiyle reddetti.
Haberde itiraz edenler hakkında bilgi verilmedi.
Kuveyt’te Meclisin Feshi ve Seçim Kararları
Kuveyt Emiri Pir Nevvaf el-Ahmad el-Cabir es-Sabah, Ağustos 2022’de “vekiller arasındaki uyumsuzluk” gerekçesiyle Meclisi feshetti ve seçime gidilmesine karar verdi ve halk 29 Eylül 2022’de sandık başına giderek yenisini seçti. milletvekilleri.
Ancak yaklaşık 6 ay sonra, 19 Mart 2023’te Anayasa Mahkemesi, önceki meclisin fesih kararının “yasaya aykırı” olduğunu öne sürerek 2022 genel seçiminin iptaline karar verdi.
Yargıtay, parlamentonun bir önceki seçimde, yani 2020’de seçilen üyelerle devam etmesi gerektiğine karar verdi.
Kuveyt Emiri, Anayasa Mahkemesi kararıyla göreve dönen 2020 Meclisi’ni nihayet 17 Nisan’da feshetti ve 6 Haziran 2023’te seçim yapılmasına karar verdi. Geçen ay yapılan milletvekilliği seçimlerinin ardından yeni Meclis kuruldu. ve hükümet kuruldu ve göreve başladı.
Parlamento 12 yılda birçok kez feshedildi.
Kuveyt parlamentosu kuruluşundan bu yana birçok siyasi krize tanık oldu. Bazı krizlerin atlatılamaması Meclis’in dağılmasına neden oldu. Bu çerçevede Meclis 2011-2023 yılları arasında 10’dan fazla feshedildi.
Diğer Körfez ülkelerine kıyasla parlamentoya “gensoru önergesi verme, başbakan ve bakanlar aleyhine kanun çıkarma ve iptal etme” konusunda daha geniş yetkiler veriliyor ve son söz yürütmenin başı olan Emir’de.
Emir’in Meclisi feshetme yetkisi de vardır. Meclisin feshi genellikle emirle veya yargı kararıyla yapılır. Feshin ilanından itibaren en geç 2 ay içinde yeni seçim yapılması zorunludur. Belirlenen tarihlerde yeni seçim yapılamaması halinde Meclis, anayasal yetkilerini kullanarak görevine dönebilir.