Ekşi Sözlük Yine Engellendi
21 Şubat’ta Ekşi Sözlük’e getirilen engellemeye itiraz edildi ve yasak kaldırıldı. Yasağın kaldırılmasına yapılan itiraz üzerine Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi bugün Ekşi Sözlük’e erişimi yeniden engelledi.
BTK, Ekşi Kelamlık için engelleme istedi
Bilgi Teknolojileri ve İrtibat Kurumu (BTK), 21 Şubat 2023’te Ekşi Sözlük’e erişim sorunu getirdi. Mahzur kararı dün Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından iptal edildi ve Ekşi Kelamlık yeniden erişime açıldı.
BTK, mahkemenin itirazın iptali kararına itiraz etti. Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi BTK’nın itirazını kabul etti ve bugün Ekşi Sözlük’e erişim yeniden engellendi.
“Tek çözüm Anayasa Mahkemesi’ne başvurmak. Anayasa Mahkemesi bu başvuruya 2-3 yıl bakmıyor”
İfade Özgürlüğü Derneği Prof. Yaman Akdeniz, kararla ilgili olarak, “Beklendiği gibi bloke kaldırma kararı temyiz edildi. Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi itirazı kabul ederek platforma erişimi yeniden engelledi. Bu aşamada karar ‘kesin’ olduğu için tek çare Anayasa Mahkemesi’ne başvurmak. Anayasa Mahkemesi de 2-3 yıldır bu başvuruya bakmıyor” dedi.
İfade Özgürlüğü Derneği Prof. Dr. Yaman Akdeniz, sosyal medya hesabından şu açıklamalarda bulundu:
“Beklendiği gibi itiraz kararı temyiz edildi. Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi itirazı kabul ederek platforma erişimi yeniden engelledi. Bu aşamada karar kesin olduğu için tek çare Anayasa Mahkemesi’ne başvurmak. Anayasa Mahkemesi bu başvuruyu 2-3 yıl dikkate almaz.
Bir yanda Anayasa Mahkemesi 2014’te Twitter için 10 günde, YouTube için 2 ayda, Wikipedia uygulamasını 2.5 yıldır beklerken karar verdi. Aynı şekilde Oda TV de 2020’den beri Independent Türkçe ve JinNews başvurularını bekletiyor ve bir karar vermiyor. Aslında Oda TV uygulaması Ağustos 2020’den beri karar aşamasında bekliyor. Adalet Bakanlığı da bu belge hakkında görüş bildirdi. AYM’nin Birgün, Diken, Syndicate.Org ve Wikipedia kararları ışığında Oda TV uygulaması askıya alınacak bir uygulama değildir. Derhal bir karar verilmesi gerekiyordu.
Kısaca, 8/A maddesi kapsamında alınan tüm kararlar siyasi nitelikte olup, basını, internet medyasını ve platformları susturmayı amaçlamaktadır. Anayasa Mahkemesi de süreci yavaşlatarak tüm etkili yolları ortadan kaldırıyor ve AİHM’ye başvuruları erteliyor.”
prof. Dr. Yaman Akdeniz’in Twitter paylaşımları