Buse Tosun Çavuşoğlu’nun golü kadınlar güreşte ilk olimpiyat altın madalyası
– Buse Tosun Çavuşoğlu’nun hedefi kadınlar güreşte ilk olimpiyat altın madalyası
Milli güreşçi Buse Tosun Çavuşoğlu:
“Hepimiz Olimpiyat altın madalyasına odaklandık”
YALOVA – 2023 Dünya Güreş Şampiyonası’nda kadınlar 72 kiloda altın madalya kazanarak bizleri gururlandıran milli güreşçi Buse Tosun Çavuşoğlu, bu kez gözünü tarihteki tek eksik olan olimpiyat altın madalyasına dikti. kadın güreşlerinden.
Geçtiğimiz Eylül ayında kazandığı dünya şampiyonluğuyla Türkiye’yi bir kez daha gururlandıran milli güreşçi Buse Tosun Çavuşoğlu, 2024 Paris Olimpiyatları’nın hazırlıklarına başladı. Hazırlık sürecini aralıksız sürdürdüğünü ve sadece 10 günlük bir kutlama yaptığını belirten Buse, “Antrenmanlarımıza tüm hızımızla devam ediyoruz. Kısa bir süremiz kaldı. Önümüzdeki temmuzda olimpiyatlar var. İnşallah Ülkemize kadın güreş tarihinde kazanılmamış bir madalyayı orada kazandıracağız. Altın madalyayı da Yalova’da ülkemize vereceğiz.” Bunu ülkemize ve tüm Türkiye’ye kazandırmak için çalışıyoruz” dedi.
“Neden Olimpiyat şampiyonluğu olmasın?”
Dünya şampiyonasında rakiplerine üstünlük sağlayan Buse, rakiplerini sayı tuşuyla tek tek vurarak dünya şampiyonluğuna ulaştığını hatırlattı. Artık tüm dikkatinin olimpiyatlara çevrildiğini belirten Buse Tosun Çavuşoğlu, “Hayalleri ve idealleri her zaman yüksek olan bir karakterim var. Belki güreş branşı olmasaydı, Buse’yi farklı yerlere yansıtırdım. Diğer branşlarda farklı bir pozisyondaydım, bugün yine bu başarıyı konuşabilirdik.Çünkü ben hedefini belirledikten sonra inanılmaz derecede çalışan ve o hedefe ulaşana kadar durmadan hedefe odaklanan bir insanım. Olimpiyatlar kaldı. Olimpiyat şampiyonluğu neden olmasın? Benden sonra gelen minik güreşçilere ve sporculara neden öncü olmayalım? Bunları başarabildiğimizi neden göstermeyelim? Umarım gerçekleşir. ” “dedi.
“Hepimiz Olimpiyat altın madalyasına odaklandık”
Kadın güreş tarihinde Yasemin Adar Yiğit’ten sonra dünya şampiyonluğuna ulaşan ikinci kişi olan Buse, Türk kadın güreş tarihinde kazanılmamış bir olimpiyat altın madalyasının bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Kadın güreşinde daha önce yıldız ve gençler kategorisinde hep madalya alıyordu. Yıldızlar, gençler, U-23 ve büyükler kategorilerinde Avrupa ve dünya şampiyonalarında kazanılmayan madalya koleksiyonumuzda kalmadı. Olimpiyatlarda üçüncü olarak tarihe geçen Yasemin Adar Yiğit, birinciliği elde ederek, “Bize o madalyayı getirdi. Çıta yükseldikçe hedefler de yükselir ve zorlaşır. Kadın güreş takımının gözünü diktiği bir madalya var: Olimpiyat altın madalyası. Hepimiz oraya odaklandık ve birlik olduk. Umarım birden fazla sporcu ülkemiz adına bu ödülü kazanabilir.”
“Şampiyonluğun arkasında gözyaşları, ameliyatlar, operasyonlar ve yenilgiler var”
17 yıldır dünya şampiyonluğu için çalıştığını vurgulayan Buse, “Buse olarak karşınızda şampiyon olarak duruyorum ama bunun arkasında nice gözyaşı, ameliyatlar, ameliyatlar ve nice yenilgiler var. Ayağa kalkmak çok zor. Düştüğümüz yerden 2 yıl madalya alamadığım, sıfır puan aldığım dönemler oldu.” Oldu. Biz bunu aştık. Bu en değerli şeydir. Bunun bir tanımı yok. Ailem, sevdiklerim, eşim, öğretmenlerim, antrenörlerim, milli takım arkadaşlarım. Büyük fedakarlıklar ve çabalar var. Bunun devam edebilmesi için olimpiyatlarda altın madalyaya ihtiyacımız var. Aksi takdirde inanın zirveye ulaşan sporcu orada olmayacak. “Savunması çok zor. Oradan düşerse psikolojisi de zor olur zaten. İnşallah altın madalya kazanacağım. Hayatımda yaşamadığım duyguyu yaşadım diyebilirim. Dünya şampiyonu olarak” dedi.
“Önemli olan sakatlık değil, gole odaklanmak”
2020 Tokyo Olimpiyatları’nda omzundan tendon ameliyatı geçirdiğini ve bunun kendisini olumsuz etkilediğini anlatan Buse, şöyle devam etti:
“Daha önce de düştün Buse, bu sefer de düştün. Kalkamayacağın, yapamayacağın bir acı değil” diyerek inanılmaz bir çalışma ve ailemin desteğiyle yorularak, yıpranarak yeniden ayağa kalktım. Hiçbir zaman kolay olmadı. Parmağımı bile kıpırdatamadığım dönemden dünya şampiyonluğuna uzanan bir yolculuk. Büyük başarılardan önce gelenler “Dürüst olmak gerekirse ben bunu hep böyle yaşadım. Çünkü diz ameliyatımdan 2 yıl sonra büyükler yarışmalarında Avrupa ve dünya üçüncülüğüne ulaştım. Önemli olan sakatlanmak değil, kaleye odaklanmaktır. Sakatlanmadan olimpiyatlarda altın madalyaya ulaşmaya çalışacağız.”
Yalova’daki bir okulda beden öğretmeni olarak da görev yapan milli sporcu, gelecek nesillere başarılı sporcular yetiştirmek için çaba gösterdiğini belirtti.
Çiftlikköy Belediyespor güreşçisi Buse’nin antrenörü Murat Gençtürk, olimpiyatlara çok az bir süre kaldığını belirterek, “Günde 2 antrenman yapıyoruz. Haftada 3 gün kuvvet antrenmanı, teknik ve koşu antrenmanlarıyla çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor” diğer günlerde.”